At the airport

Sitter på flyet nå, første mellomlanding. Elsker å reise! Skal på skiferie med familien + barnedåp oppi nord, blir sykt digg. Påskesol, kvikk lunsj, pølser, ski, kortspill og ja - quality time with the folks. <3 Påskeferien er definitivt min favorittferie (rett etter sommerferien da he-he).
Desverre hadde jeg jo såklart en liten bulimia-incident som satte et lite lokk på humøret. Fikk nemlig panikk da vi dro på upper crust for å kjøpe lunsj. Grovbrøet var jo faen meg stappfullt av usunt, kaloribombe-pålegg. Visste ikke hva jeg skulle gjøre. Smørbrød, smoothie eller yoghurt? Alle alternativene var egentlig like dyre og usunne. Kunne jo valgt sushi da, men jeg følte det ble for mange kalorier. Kjente bare stresset stiget, og da den halvgretne upper crust dama maste på meg om at jeg nå måtte bestille, gikk alt i stå og jeg stakk bare ut av køen. Senere kjøpte jeg meg et halv-grovt brød med skinke og ost, angret sykt... Hvorfor kan jeg ikke bare blir fornøyd?! Som om jeg liksom kommer til å legge på meg av et smørbrød...men allikevel, jeg greier bare ikke å slå vekk tanken.


Hva skal dere gjøre resten av påska?

Spyr

Våknet opp i kl. 03:00 i dag/natt med de jævligste magesmertene. Føltes ut som om magen skulle vrenges når som helst. Måtte bare opp, greide ikke bli liggende. Våknet opp kjæresten i samme slengen. Stakkars, han så jo helt hjelpesløs og bekymret ut. Ble ikke bedre av at jeg sa "ikke rør meg, da spyr jeg" og "la meg være". Vare bare så kvalm at jeg knapt greide å tenke, og så kom det bare. Jeg kastet opp som bare f. Er sykt slapp nå og litt deppa. Aner ikke hvorfor jeg er så kvalm, spiste da normalt i går og i dag...eller, kanskje ikke. Spiste jo ikke noe særlig til frokost, men det var jo fordi jeg fortsatt hadde spysmaken i munnen... frister ikke akkurat med egg og røyket laks da.

 Ellers sitter jeg her og funderer om jeg skal kjøpe denne buksa eller ikke? Synes?

Enda en useriøs blogg om spiseforstyrrelser?

Vet ikke med dere, men jeg er sabla lei av alle de useriøse bloggene om bulimia/anoreksia. Ja, dere vet hvilke jeg mener. De med det dystre, dårlige designet, innleggene med masse skrivefeil som ikke gir mening, historiene med all den overdramatiske bullshiten. Jeg er bare så ufattelig lei av dem. Det virker faktisk som om mange av disse bloggerne faktisk VIL ha spiseforstyrrelsen sin og nærmest reklamerer for den. Deler diettene sine, vekttapene sine osv. Ja ja, så er jo Norge ett fritt land med ytringsfrihet og alle de greiene der, men hallo? Å skrive slike ting, really? Det går kaldt nedover ryggen på meg når jeg tenker på at en 12-åring med mulige komplekser for egen kropp kanskje sitter og leser om hvordan man kan "gå ned" 2 kg ved å leve på luft og diettpiller, mens det de egentlig gjør er å miste muskelmasse, fucke opp forbrenningen og resten av systemet i kroppen. Jeg kjenner meg rett og slett irritert. Også dramaet da, oh the drama! "Binget i dag. Dene gangen måtte de til 2kg smågått for å fylle mei opp. Etter på spydde jeg til blods. *bilde av dassen* Så måtte jeg ta den ydmykene turen til lege vakten. Blir kanskje innlagt. Kan de ikke bare skyte meg?" og alt jeg sitter igjen med er: Hvis den turen til legen var så jævlig ydmykende, hvorfor blogger du om den? Hvorfor i helvette viser du meg et bilde av dassen din med oppkast og blod, som om jeg vil se dine kroppsvæsker...?
Egentlig aner jeg ikke hvorfor jeg skriver dette innlegget, eller jo - jeg vil egentlig bare fortelle at min blogg vil ikke bli en slik. Ja, jeg vet jeg har kopiert designet, men i det minste ser det fint ut? Ja, jeg vet tekstene mine ikke er de beste og mest kreative, men du finner dem vel litt underholdene?

Jeg skal dele hverdagen min på denne bloggen. Min bulimiske, kanskje litt dystre hverdag, men jeg ønsker ikke å dra dere langt ned i mat-helvette mitt. Jeg vil bare vise dere noe fra mitt perspektiv, ikke fra en ernæringsfysiolog, lærer eller media for den saks skyld. Dere skal få se ting fra mine øyne! Min blogg, mitt liv, mitt perspektiv. Jeg ønsker å gi leserne en liten bit av livet mitt, take it or leave it.

Hva er bulimia? - Det mange ikke vet

Hei, som nevnt på profil er jeg en 16 år gammel, ganske gjennomsnittlig jente fra Stavanger, helt til du ser spisevanene mine. De er helt skeis. Jeg har nemlig bulimia nevrosa, og tenkte jeg skulle skrive om hva spiseforstyrrelsen er - ikke fordi jeg vil ha oppmerksomhet, men fordi jeg ønsker å vise det hele fra MITT synspunkt. Ikke fra en leges synspunkt, en ernæringsfysiolog eller en helsefreak for den saks skyld, men fra noen som faktisk HAR DET SELV. Så ja, les videre hvis du vil se det hele med mine øyne, skal prøve ikke gjøre det så langt, så du har energi til å faktisk lese ferdig innlegget.

Flere typer
Bulimi/bulimia, også kjent som Bulimia nervosa (eller pro mia i "bulimiker samfunnet") er en spiseforstyrrelse hvor et av kjennetegnene er overspising ("binging") etterfulgt av kompenserende atferd. I de fleste tilfeller vil den kompenserende atferden være tvunget oppkast (purging), men noen vil kompensere ved å bruke bl.a avføringsmidler, vanndrivende, faste eller overdreven trening. Typen hvor purging eller avføringsmidler/vanndrivendde er den kompenserende atferd, kalles for "rensende" type, den andre typen kalles "ikke rensende" type, der kompenseres det med bl.a faste og trening. Ca. 6-8 % av bulimikerne har "ikke rensende" type, jeg er blant dem. Jeg synes oppkastet gjør vondt i halsen, og spyr bare når jeg har overspist så mye at det gjør vondt.

The Bulimia Cycle
En bulimiker lever i en slags ond sirkel av overspising, diett og kompensering. Sirkelen kan bestå av: diett/faste - sulting - spis - mister kontroll, overspiser - kompensasjon (trening, selvtvunget oppkast, diett/faste osv). Slik gjentar det seg. De lever rett og slett i et helvette av mat og kroppsfiksjon. Det hjelper ikke noe særlig av at dagens samfunn er så forbannet kroppsfikserte heller. Jeg slår på tv'n, og hva ser jeg? En sykelig tynn Angelina Jolie - ja, hun er faktisk sykelig tynn. Jeg misunner kroppen hennes, fordi jeg ønsker også å være så tynn, men jeg vet jo at det ikke kommer naturlig akkurat. Sannsynligvis sulter hun seg og overtrener, for jeg har aldri sett noen være så tynn som henne og fortsatt være fit/sunn. Når dette muligens er et faktum, kjenner jeg magen vri seg når jeg hører talk-show verter rose henne for "drømme-kroppen" eller sladreblader skrive side på side om hvilken diett hun går på og hva hun trener - slik at du også kan få Angelinas perfekte kropp! Det er jo sykt! Mange vil faktisk aldri kunne oppnå en slik kropp grunnet bein-struktur. Vi er alle forskjellige, når kan hele samfunnet bare akseptere det?


Diagnostikk
Bulimi bryter ofte ut i tenåringsårene (13-20 år), da vi er på vårt mest sårbare når det gjelder medias påvirkning og det å "finne oss selv". Det er lett å gå seg bort blant "thinspiration", Victoria's Secret modeller og dagens kroppsideal. Vi vil så gjerne være perfekte, vi vil så gjerne ha kroppsidealet.
De fleste som lider av bulimia lider/har lidd av fedme, og har kanskje fått bulimia som en bakside av mynten da de slanket seg. Jeg vet at det var det som skjedde med meg. Skulle bare å ned 2-3 kg og bli litt mer fit, få en bedre og finere kropp, men så tok det bare helt av.
Spiseforstyrrelsen kan være vanskelig å oppdage for omverden, i og med at en bulimiker vil ha en kroppsvekt som er rundt gjennomsnittet.

Er dette virkelig en sunn kropp? Er det en slik kropp vi burde strekke oss etter?

Symptomer
- Røde merker på hendene etter at hånden har blitt gnidd mot tennene under purging 
- Trøtt og slapp
- Ekstremt mat- og kroppsfiksert
- Overdreven trening
- Vil ikke spise
- Gjemmer mat eller spiser så andre ikke kan se det
- Nesten konstant redd for å overspise
- Overspising
- Plutselig vektnedgang/oppgang
-  "Grå" i huden og "fiskeøyne" grunnet vitaminmangel
- Oppsvulmet ansikt 
- Fryser mye grunnet nedsatt forbrenning 

Hva kan bulimia føre til?
Hvis du har noen gang tenkt tanken på å kaste opp måltidet ditt (for jeg vet at de fleste har vært der til et visst punkt), vil kanskje dette få deg til å bestemme deg.
- Dårlig hjerte og lungekapasitet (blir fort andpusten)
- Sterilitet
- Vektøkning
- Forstoppelse
- Alvorlig tannråte
- Revnet magesekk 
- Salt- og væskemangel
- Oppsvulmede kinn eller spyttkjertler
- Sår i munnen som igjen kan føre til betennelse i spiserøret 
- Magesår
- Hjertestans
- Depresjon 

I verste fall er bulimia dødelig.   

 

Behandling
Behandlingsmulighetene er ikke mange i Norge. Du kan snakke med psykolog, hopnoterapaut eller fastlegen. De vil behandle deg eller henvende deg videre til noen de tror er mer egnet for å "kurere" deg, Mange bulimikere blir friske for livet, men noen faller tilbake til gamle vaner etter noen år. Derfor er det viktig å søke hjelp og oppfølging. Dersom bulimiaen virkelig har tatt av, kan en dra på instutisjon for bulimikere (det finnes en instutisjon i Sverige, tror jeg) hvor det praktiseres normale spisevaner og selv-akseptasjon. 

Kort oppsummering
Det er 2 hovedtyper bulimia: "Rensende" type hvor det brukes avføringsmidler og selvfremkalte brekninger for å forhindre vektoppgang. "Ikke rensende" type der overdreven trening og/eller faste brukes for å bli "kvitt" kaloriene. "Rensende" type kan også ty til faste og overdreven trening, men dette er da sekundær form for vektkontroll.
The Bulimia Cycle - rene helvette av mat og kroppsidealer. Diett - sult - spis - mister kontrollen, overspiser - skyldfølelse, kompenserer. Hvorfor må dagens kroppsideal være så forbanna fucked up?
Bulimi bryter ofte ut i tenårene. Media har stor innflytelse. De fleste som lider av bulimia har lidd/lider av fedme. Bulimia er vanskelig å oppdage, fordi de fleste bulimikere er tilnærmet gjennomsnittlig kroppsvekt.
Symptomene er mange, de som er lettest å spotte vil være  røde merker på hendene, overfiksert på mat og kropp, ofte kald og trøtt/slapp.
Bulimia er ingen bra måte å "miste noen kilo" på, for de fleste vil faktisk gå opp i vekt. Forstoppelse er heller ikke særlig godt, men den verste "bivirkningen" av bulimia er revnet magesekk, dårlig hjjerte og salt-/væskemangel, da disse er dødelige.
Det er få behandlingsmuligheter i Norge. Henvend deg til fastlegen din dersom du sliter med spiseforstyrrelser. 

 

Sånn, da var innlegget ferdig - pheew, ble nesten litt sliten jeg nå. Håper det var informativt, vil nok skrive flere innlegger som kanskje er kortere eller lengre.

Vårruller med kjæresten <3

Typen min er på besøk, og siden han er et naturtalent når det gjelder matlaging, ble det vårruller i kveld. Nam!

Kan egentlig ikke få sagt hvor happy jeg er over å ha en thai kjæreste haha.
1. Han kan lage mat
2. Han er flinkere enn meg i husarbeid
3. Han kan å strikke
4. Fin hud
5. Kjekk

Anyways, god natt <3

Helt sjukt - respekt

Var på fitnessbloggen (er vel der ca. 24/7) og så den sykeste videoen. Videoen handler om en fyr som heter Jon Calvo, han var kraftig overvektig og veide 154 kg på sitt tyngste i April 2010. Helt siden han var ung har Jon ønsket seg en fit kropp, og nå er det ønsket oppfylt. Han har nemlig greid å gå ned 80 kg, sjukt! Jon har gått fra størrelse 5XL til L.

 

 

Her er en annen video av Jon:

Ganske inspirerende egentlig, viser bare hva man faktisk kan oppnå dersom man bestemmer seg for det og gjør en skikkelig innsats.

Never give up! Stolt av deg Jon!

Innkjøp 25.03.2013

Ja, gjorde jo noen innkjøp på madag som sagt haha. Var ikke mange, men sa jeg skulle legge ut noen bilder, så det gjør jeg. Kos dere med mine fine iPhone bilder av en topp og 2 ringer! (orket ikke ta bilde av bh'n i og med at jeg har den på meg nå). Ble bare masse basic stuff som jeg kan mikse og matche med resten av vår/sommer garderoben min.


Som dere ser er jeg skikkelig kunstnerisk på dette bilde. Skulle ha lagt til noen insta-effekter, men var for lat.Svart ring fra Gina Tricot, rosa ring fra Aldo og tank topp fra H&M. Synes?

Dagen i...går?

Dagen i går sugde, samtidig som den ikke sugde. Gikk til byen, shoppet litt (med trykk på litt - er nemlig currently blakk; har ca. 47 kroner igjen på kontoen he-he). Heldigvis får jeg lønn snart. Shoppet for det meste basic stuff til sommeren egentlig. En stripete singlet, BH og 2 ringer på tilbud. Poster bilder senere. Fant noen SYKT fine klær på Monki og Gina, skal ta med pappa dit i morgen, så han kan legge ut for meg. Jippi! Elsker pappa akkurat nå, mamma er en annen sak - bare mas.

 

Dårlig iPhone bilde, elsk! <3
 

Så gikk jeg på Deli De Luca for å "lunche", noe som dere sikkert kan gjette dere fram til er et rent helvette. Jepp, et helvette. En stemme inni meg prøver hele tiden å overtale meg til å kjøpe en muffins, en croissant eller en cookie, en annen vil ha meg til å kjøpe en smoothie eller sushi, så vil en ha meg til å kjøpe en baguette for de ser så jævlig gode ut, de to siste vil ha meg til å kjøpe yoghurt; og da står det mellom skyr og deli yoghurten.
Jeg tok deli yoghurten siden jeg har hatt lyst på en sånnen lenge, i tillegg kjøpte jeg meg en capuccino. Etterpå angret jeg på at jeg ikke hadde kjøpt skyren - den innehold sikkert mindre kalorier. Jepp, sånn er det altså, uansett hva jeg velger angrer jeg. Hadde jeg valgt baguetten hadde jeg angret på at jeg ikke fikk smakt på yoghurten eller at jeg valgte brød, noe som inneholder gluten. Hadde jeg valgt sushien hadde jeg sikkert angret på at jeg ikke valgte yoghurten - fordi jeg aldri hadde smakt sånn før. Heldigvis var yoghurten og capuccinoen gode nok, så jeg angret ikke så veldig. Forresten, så var det også en stemme som skulle ha meg til å kjøpe Ben & Jerry's, fordi det var is-vær ute og jeg liker cookie dough-smaken jævlig godt.
Da jeg kom hjem, spiste jeg middag. Hvilket var Szechuan kylling med HVIT ris (iiik, hater det, må ha brun) og naan-brød (kaloribombe!!). Holdt nesten på å overspise meg, men greide å redde meg. Så dro jeg på Kilden med stemor. Så på kjoler og litt forskjellig. Vurderer å kjøpe sånn pleather-thights fra Bik Bok (eller sånn "skinn thights" som dere kleininger sier). Synes? Burde jeg eller? Hørt at det kan bli noe så hinsides klamt i sommervarmen. Haha, ser for meg en helt utsvetta g-streng.

Nå sitter jeg her og tenker på hva jeg skal spise. Driver faktisk å planlegger hele neste uke i hodet mitt nå. Sykt, ikke sant? 

Kroppen min nå - æsj

Har gått opp ca. 1-2 kg i løpet av de siste 2 månedene. Dette skyldes egentlig off-track-eating (masse sukkerholdig mat) og overspising. Er jo egentlig ikke så rart, i og med at jeg har null kontroll over spisingen min. Jeg føler hverken sult eller metthet. Alt jeg kjenner er lysten - rettere sagt trangen til å putte noe inni munnen min. Trangen til å kjenne den velkjente konsistensen av mat, smakene som pulserer på tungen og tilfredsheten idet jeg svelger. Så er det over, og jeg MÅ ha mer. Det er ikke ofte jeg greier å stanse meg, men de gangene jeg greier det, føles det ut som om jeg nettopp har gjort det utenkelige. Jeg har "nektet" meg selv noe jeg er ytterst avhenig av, og det har jeg jo på sett og vis.
Akkurat nå er jeg utrolig missfornøyd, magen min buler ut etter all maten jeg har spist de siste dagene og jeg prøver desperat å få noe kontroll over meg selv. Noe jeg klarte sånn omtrentlig i dag, helt til jeg spiste 3 store cupcakes, selv om jeg egentlig planla å spise 1 pga. alt godteriet jeg spiste i går og tidligere i dag.

Tenker bare "æsj" hver gang jeg ser den. Hvorfor kan jeg ikke se fin ut? Hvorfor kan jeg ikke ha en fin kropp? Fortjener jeg det ikke. I guess not.
Har sykt lyst til å gå ned i vekt, NÅ. Føler faktisk sterkt for å gå inn i en ny "sulte-periode", bare for å få magen flat igjen, men vet jo at det fucker opp forbrenningen. Dessuten; etter en "sulte-periode" følger det alltid med en periode hvor jeg bøtter nedpå hva enn jeg finner i kjøleskapet. 


Life sucks, and then you die.
 
Jeg er ei jente på 16 år som (uheldigvis) har bulimia. Jeg er faktisk glad i mat, styrketrening, bøker, filmer, musikk - og ja, ting som folk flest. Følg meg i hverdagen og kampen mot min spiseforstyrrelse.


Arkiv

Kategorier
Siste innlegg


Annonser
hits