Hva er bulimia? - Det mange ikke vet

Hei, som nevnt på profil er jeg en 16 år gammel, ganske gjennomsnittlig jente fra Stavanger, helt til du ser spisevanene mine. De er helt skeis. Jeg har nemlig bulimia nevrosa, og tenkte jeg skulle skrive om hva spiseforstyrrelsen er - ikke fordi jeg vil ha oppmerksomhet, men fordi jeg ønsker å vise det hele fra MITT synspunkt. Ikke fra en leges synspunkt, en ernæringsfysiolog eller en helsefreak for den saks skyld, men fra noen som faktisk HAR DET SELV. Så ja, les videre hvis du vil se det hele med mine øyne, skal prøve ikke gjøre det så langt, så du har energi til å faktisk lese ferdig innlegget.

Flere typer
Bulimi/bulimia, også kjent som Bulimia nervosa (eller pro mia i "bulimiker samfunnet") er en spiseforstyrrelse hvor et av kjennetegnene er overspising ("binging") etterfulgt av kompenserende atferd. I de fleste tilfeller vil den kompenserende atferden være tvunget oppkast (purging), men noen vil kompensere ved å bruke bl.a avføringsmidler, vanndrivende, faste eller overdreven trening. Typen hvor purging eller avføringsmidler/vanndrivendde er den kompenserende atferd, kalles for "rensende" type, den andre typen kalles "ikke rensende" type, der kompenseres det med bl.a faste og trening. Ca. 6-8 % av bulimikerne har "ikke rensende" type, jeg er blant dem. Jeg synes oppkastet gjør vondt i halsen, og spyr bare når jeg har overspist så mye at det gjør vondt.

The Bulimia Cycle
En bulimiker lever i en slags ond sirkel av overspising, diett og kompensering. Sirkelen kan bestå av: diett/faste - sulting - spis - mister kontroll, overspiser - kompensasjon (trening, selvtvunget oppkast, diett/faste osv). Slik gjentar det seg. De lever rett og slett i et helvette av mat og kroppsfiksjon. Det hjelper ikke noe særlig av at dagens samfunn er så forbannet kroppsfikserte heller. Jeg slår på tv'n, og hva ser jeg? En sykelig tynn Angelina Jolie - ja, hun er faktisk sykelig tynn. Jeg misunner kroppen hennes, fordi jeg ønsker også å være så tynn, men jeg vet jo at det ikke kommer naturlig akkurat. Sannsynligvis sulter hun seg og overtrener, for jeg har aldri sett noen være så tynn som henne og fortsatt være fit/sunn. Når dette muligens er et faktum, kjenner jeg magen vri seg når jeg hører talk-show verter rose henne for "drømme-kroppen" eller sladreblader skrive side på side om hvilken diett hun går på og hva hun trener - slik at du også kan få Angelinas perfekte kropp! Det er jo sykt! Mange vil faktisk aldri kunne oppnå en slik kropp grunnet bein-struktur. Vi er alle forskjellige, når kan hele samfunnet bare akseptere det?


Diagnostikk
Bulimi bryter ofte ut i tenåringsårene (13-20 år), da vi er på vårt mest sårbare når det gjelder medias påvirkning og det å "finne oss selv". Det er lett å gå seg bort blant "thinspiration", Victoria's Secret modeller og dagens kroppsideal. Vi vil så gjerne være perfekte, vi vil så gjerne ha kroppsidealet.
De fleste som lider av bulimia lider/har lidd av fedme, og har kanskje fått bulimia som en bakside av mynten da de slanket seg. Jeg vet at det var det som skjedde med meg. Skulle bare å ned 2-3 kg og bli litt mer fit, få en bedre og finere kropp, men så tok det bare helt av.
Spiseforstyrrelsen kan være vanskelig å oppdage for omverden, i og med at en bulimiker vil ha en kroppsvekt som er rundt gjennomsnittet.

Er dette virkelig en sunn kropp? Er det en slik kropp vi burde strekke oss etter?

Symptomer
- Røde merker på hendene etter at hånden har blitt gnidd mot tennene under purging 
- Trøtt og slapp
- Ekstremt mat- og kroppsfiksert
- Overdreven trening
- Vil ikke spise
- Gjemmer mat eller spiser så andre ikke kan se det
- Nesten konstant redd for å overspise
- Overspising
- Plutselig vektnedgang/oppgang
-  "Grå" i huden og "fiskeøyne" grunnet vitaminmangel
- Oppsvulmet ansikt 
- Fryser mye grunnet nedsatt forbrenning 

Hva kan bulimia føre til?
Hvis du har noen gang tenkt tanken på å kaste opp måltidet ditt (for jeg vet at de fleste har vært der til et visst punkt), vil kanskje dette få deg til å bestemme deg.
- Dårlig hjerte og lungekapasitet (blir fort andpusten)
- Sterilitet
- Vektøkning
- Forstoppelse
- Alvorlig tannråte
- Revnet magesekk 
- Salt- og væskemangel
- Oppsvulmede kinn eller spyttkjertler
- Sår i munnen som igjen kan føre til betennelse i spiserøret 
- Magesår
- Hjertestans
- Depresjon 

I verste fall er bulimia dødelig.   

 

Behandling
Behandlingsmulighetene er ikke mange i Norge. Du kan snakke med psykolog, hopnoterapaut eller fastlegen. De vil behandle deg eller henvende deg videre til noen de tror er mer egnet for å "kurere" deg, Mange bulimikere blir friske for livet, men noen faller tilbake til gamle vaner etter noen år. Derfor er det viktig å søke hjelp og oppfølging. Dersom bulimiaen virkelig har tatt av, kan en dra på instutisjon for bulimikere (det finnes en instutisjon i Sverige, tror jeg) hvor det praktiseres normale spisevaner og selv-akseptasjon. 

Kort oppsummering
Det er 2 hovedtyper bulimia: "Rensende" type hvor det brukes avføringsmidler og selvfremkalte brekninger for å forhindre vektoppgang. "Ikke rensende" type der overdreven trening og/eller faste brukes for å bli "kvitt" kaloriene. "Rensende" type kan også ty til faste og overdreven trening, men dette er da sekundær form for vektkontroll.
The Bulimia Cycle - rene helvette av mat og kroppsidealer. Diett - sult - spis - mister kontrollen, overspiser - skyldfølelse, kompenserer. Hvorfor må dagens kroppsideal være så forbanna fucked up?
Bulimi bryter ofte ut i tenårene. Media har stor innflytelse. De fleste som lider av bulimia har lidd/lider av fedme. Bulimia er vanskelig å oppdage, fordi de fleste bulimikere er tilnærmet gjennomsnittlig kroppsvekt.
Symptomene er mange, de som er lettest å spotte vil være  røde merker på hendene, overfiksert på mat og kropp, ofte kald og trøtt/slapp.
Bulimia er ingen bra måte å "miste noen kilo" på, for de fleste vil faktisk gå opp i vekt. Forstoppelse er heller ikke særlig godt, men den verste "bivirkningen" av bulimia er revnet magesekk, dårlig hjjerte og salt-/væskemangel, da disse er dødelige.
Det er få behandlingsmuligheter i Norge. Henvend deg til fastlegen din dersom du sliter med spiseforstyrrelser. 

 

Sånn, da var innlegget ferdig - pheew, ble nesten litt sliten jeg nå. Håper det var informativt, vil nok skrive flere innlegger som kanskje er kortere eller lengre.
Jeg er ei jente på 16 år som (uheldigvis) har bulimia. Jeg er faktisk glad i mat, styrketrening, bøker, filmer, musikk - og ja, ting som folk flest. Følg meg i hverdagen og kampen mot min spiseforstyrrelse.


Arkiv

Kategorier
Siste innlegg


Annonser
hits